km-X thema november 2019

In de maand november gaan we aan de slag in de km-X lessen met het nieuwe thema ‘Ik geef mijn eigen grenzen aan!’

Veel kinderen vinden het moeilijk om nee te zeggen of om eigen grenzen aan te geven. (On)bewust heeft iedereen een grens voor verschillende situaties. Het is erg belangrijk om niet over deze grens heen te gaan en die houding vast te houden.

Er zijn verschillende soorten grenzen waar je over heen kunt gaan. Om te beginnen kun je je eigen grens over gaan. Stel het is s ’avonds laat en je bent erg moe. Je wilt slapen, maar je kiest er toch voor om langer op te blijven. Je gaat hier over je eigen grens heen. Vervolgens kun je ook over iemands anders grens heen gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan te dominant of zelfs te zorgzaam zijn. En tenslotte kan iemand ook over mijn grens heen gaan.

Gedurende deze maand houden wij ons bezig met de ander die over onze grens heen gaat. Dit moeten kinderen op de een juiste manier aan leren geven. Het is in de trainingen voor de kinderen belangrijk dat zij aankunnen geven of het bijvoorbeeld gedurende het sparren iets harder mag of juist iets zachter moet. Ook in het dagelijks leven is dit erg belangrijk. In hoeverre accepteert het kind het gedrag van de ander? Kan het kind nee zeggen tegen iets wat hij of zij niet wilt en houdt het kind zich daaraan vast?

Door middel van diverse oefeningen in de lessen leren de kinderen fysiek sterker in hun schoenen te staan en doorzettingsvermogen te tonen als het gaat om hun grenzen te waarborgen.