Krav Maga is geen sport of martial arts, zoals vaak wordt gedacht. Het is een systeem dat bedoelt is om jezelf zo snel en effectief mogelijk te verdedigen bij gevaar of dreiging. Er zijn geen regels. Bij een daadwerkelijke aanval is het immers niet belangrijk wat wel en niet mag, maar of en hoe je zo snel mogelijk weg kunt komen. Een sterke mindset speelt hierbij een belangrijke rol.

Als richtlijnen zijn er een aantal principes waaraan verdedigingen moeten voldoen binnen het Krav Maga zelfverdedigingssysteem. Een voorbeeld hiervan is ‘tegelijk verdedigen en counteren (indien mogelijk)’ zoals bij de verwurging van voren, waarbij je met één hand de verwurging weg ‘plukt’ en tegelijkertijd met de andere hand een palmstoot maakt. Of ‘don’t get hurt’; waarbij we confrontatie altijd willen vermijden of willen de-escaleren. We trainen dit door ons bewust te zijn van de omgeving, een situatie snel te scannen en uitgangen en vluchtopties snel te ontdekken.

Een ander principe is ‘agressiviteit is belangrijker dan techniek’. Oftewel, het kan zijn dat je techniek niet perfect is, maar agressie geeft je op dat moment meer voordelen. Het kan ervoor zorgen dat je toch meer overwicht en doorzettingsvermogen laat zien dan de ander om veilig weg te komen. Een goede mindset is hierbij essentieel.

Wat is mindset?

Mindset is de mentaliteit, doorzettingsvermogen en overtuiging die jij hebt om er alles aan te doen om doelen te behalen. Ben jij bereid om niet op te geven, ongeacht hoe zwaar of moeilijk de situatie ook is? Kan jij overleven als het er daadwerkelijk op aan komt? Vooral op de laatste vraag is het heel makkelijk om ‘ja’ te beantwoorden. Want dat is toch logisch? Toch is het voor velen moeilijk om daadwerkelijk door te zetten. Dit heeft te maken met  factoren zoals angst, omgeving, conditie om vol te houden, en ethische overtuigingen. Jezelf verdedigen tegen een man die er ‘fout’ uitziet is heel anders dan tegen een vrouw die je iets aan wil doen. Wat als die vrouw zwanger is? Of er een kind bij staat? Wat als een jongen van 15 je bedreigd met een mes? Is dat nog steeds makkelijk? Ethische overtuigingen kunnen de situatie nadelig voor je veranderen.

Mentale training is het halve werk:

  • Begin met de gedachte dat je het altijd waard bent om voor te vechten. Als je bereid bent voor jezelf te vechten, kan je ook geliefden beschermen.
  • Bedenk jezelf hoe ver je bereid bent om te gaan? Kan jij een ander slaan of schoppen? Ook als de ander een vrouw of kind is die jou kwaad wil doen? Gaat JOUW veiligheid boven alles of vind je een ander belangrijker? Maak die keuze vooraf, dan hoef je daar op dat moment niet over na te denken of je hier zorgen over te maken.
  • Om extra agressie op te roepen kan je jezelf indenken dat niemand het recht heeft om jouw grenzen over te gaan en je er alles aan doet om dat te voorkomen of te verergeren. Of maak het krachtiger: wat als iemand jouw kind/partner iets aan wil doen? Of jij straks niet meer kan zorgen voor je geliefden als iemand je kwaad doet.
  • Visualiseer hierbij hoe je kan reageren, (non-)verbaal en fysiek.

De kracht van herhaling

Tijdens fysieke trainingen Krav Maga kan je jezelf mentaal trainen door niet op te geven en agressief te blijven tijdens een drill. Kweek de mentaliteit om altijd door te blijven gaan, hoe moeilijk dit ook is. Opgeven is geen optie, hoe een situatie ook is ingedeeld of tussentijds veranderd. De instructeurs van Krav Maga Almere helpen je hierbij. We moedigen je aan om niet op te geven en coachen je met technieken en tactieken door de trainingsscenario’s heen. Door de kracht van herhaling wordt uiteindelijk je fysieke en mentale training een blauwdruk in je lichaam zodat het een gewoonte wordt. Je wordt daarmee mentaal sterker omdat je kan vertrouwen op je techniek en keuzes die je in situaties maakt.

Uiteindelijk maak je hiermee het beste en sterkste wapen ooit: jezelf.